Náš recept v Polopatě
Česká televize odvysílala v pořadu Polopatě reportáž z naší perníkárny, kde byl představen jeden z našich receptů na měkké perníky. Podívejte se zde (čas 20:20) Pokud jste si recept nestihli zapsat, přidáváme ho sem a přejeme veselé pečení! Pro zobrazení receptu klikněte na nadpis!
Perníky s mandlemi
Nejdříve si upečeme v troubě mandle. Přibližně 300 g oloupaných mandlí nasypu na plech a peču při 170°C asi 10 minut, aby měly zlatavou barvu. Pak si připravíme suroviny na výrobu perníkového těsta. Recept je zde:
750g hl. mouky
100g tuku
200g medu
4 vejce
160g cukru moučka
1 lžička kakaa
3 lžíce perníkového koření
1 lžička sody
Nejdříve rozehřejeme v hrnci 100 gramů tuku (pokud perníčky nehodláme dlouho skladovat, můžeme kvůli lepší chuti použít i máslo, pro delší uchování je lepší rostlinný tuk). Hrnec sundáme z hořáku a přidáme 200g kvalitního medu a tři lžíce koření.
Perníkové koření je odvěký lék. Namíchejte si jednotlivé druhy podle toho, co vám nejvíce voní. Vybírat můžete z celé škály druhů: skořice, hřebíček, zázvor, badyán, fenikl, anýz, koriandr, kardamom, nové koření, vanilka. Hlídejte si celkové množství koření, nemělo by to být více než 3 lžíce na 750g mouky. Pozor na hřebíček a zázvor, aby perníčky nebyly moc štiplavé. Já mám svojí směs pro tento typ perníčku už nachystanou; přesné složení nebudu prozrazovat, abych vás zbytečně neovlivnila ve výběru vaší speciální směsi, jen trochu napovím, že krásně voní vanilkou.
Zvlášť v míse si promícháme 750 g mouky, 160 g cukru moučka, 1 lžičku kakaa a jednu lžičku jedlé sody. Medovou směs vlijeme do připravené mísy, přidáme tři vajíčka a můžeme vše promíchat. Těsto je hodně lepivé, používáme proto kuchyňský robot, ale pukud někomu nevadí, že bude mít ruce úplně utopené v těstě, může směs samozřejmě zapracovávat i rukama. Pak mu ale chvilku zabere, než těsto dostane stěrkou z rukou. Když člověk vidí, že je to takhle lepivé, chtěl by přidávat více mouky, aby to lépe drželo pohromadě, ale k tomu se nesmíme nechat zlákat, protože pak by perníčky po upečení nebyly krásně měkké. Těsto přendáme do zavíratelné plastové krabičky, nebo ho zabalíme do igelitového sáčku a necháme ho ideálně dva dny v lednici odpočívat.